Logo

11 stycznia 2015

PRZEPIS NA ZDROWE CIASTO MARCHEWKOWE



Dziś mam dla Was pierwszy wpis z cyklu #SMAK. Mam nadzieję, że jesteście głodne. :) 
Może to zabrzmi dziwnie (głupio? ;) ), ale jedzenie odgrywa w moim życiu arcyważną rolę. Nie jest tylko "zaspokajaczem" głodu i bynajmniej przykrą koniecznością. Jest czymś więcej. Zmysłowym doznaniem. Sensualną celebracją. Momentem tylko dla mnie. Kocham i jeść, i gotować!

Szatkowanie, krojenie, pieczenie, miksowanie i cała ta reszta pochłania mnie tak bardzo, że chcę Was tym zarazić i od czasu do czasu podrzucić moje ulubione przepisy. I umówmy się od razu - lejtmotywem dla całego cyklu będą dwa słowa: ZDROWIE + SZYBKOŚĆ.

Nie chodzi przecież o to, żeby spędzić w kuchni pół dnia. Tylko o to, by w kilka chwil przyrządzić coś pysznego i wartościowego. Mam lekkiego fioła na punkcie prawidłowo zbilansowanych posiłków. Omijam szerokim łukiem fast foody i rzadko sięgam po słodycze. Ale ponieważ jestem łasuchem, szukam lekkich alternatyw. Dlatego na pierwszy ogień idzie super zdrowe ciasto marchewkowo-owsiane.
SKŁADNIKI:
- 0,5 szklanki mleka (w razie potrzeby dodać jeszcze 0,5 szklanki)

- 1,5 szklanki startej marchewki

- 1,5 szklanki otrębów*

- 3 jajka

- 0,5 szklanki miodu

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- pół łyżeczki cynamonu

- łyżeczka siemienia lnianego

- łyżeczka sezamu

- szczypta soli

- dodatki: rodzynki, żurawina, morele, daktyle, orzechy (co kto lubi :)

* zawsze mam w pogotowiu pojemnik z wymieszanymi otrębami (pszenne, żytnie, owsiane, zarodki pszenne), które dodaje do sałatek, koktajli, deserów, musli etc. Polecam Wam trzymać taki miks pod ręką.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mokre składniki, czyli jajka, mleko, miód oraz oliwę miksujemy w jednej misce. Dodajemy do tego marchewkę. W drugiej misce mieszamy suche składniki, tj. otręby, cynamon, siemię lniane, sezam, sól oraz wybrane dodatki. Następnie łączymy suche i mokre składniki, i całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby składniki się "skleiły".Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni.

Smacznego!


ZDJĘCIA: Ja

« Nowszy post Starszy post »

14 komentarzy

  1. Wygląda apetycznie i na pewno też jest pyszne!!:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marchewkowca, właśnie został mi ostatni kawałek z blachy, którą zrobiłam dla znajomych, którzy wpadli na planszówki w sobotę :D Ale robię go inaczej niż Ty, więc następnym razem muszę spróbować wersji z płatkami owsianymi :)
    Pozdrawiam, Yenn

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaa wyglada pysznie! I super ze jest całkiem bez maki! Wlasnie szukałam jakiejs jeszcze zdrowszej alternatywy na ciasto marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na pyszne! Na pewno wypróbuję!
    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasto marchewkowe i sama często je robię. Zdrowe małe co nie co:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasto marchewkowe, nie dośc że przepyszne to i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pychotka <3
    Już dawno miałam ochotę zrobić ciasto marchewkowe i chyba wkrótce to zrobię na podstawie Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze chciałam spróbować zrobić takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam ciasto marchewkowe
    https://blogiamemilia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem czemu, ale mi wyszlo bardzo mokre. Dalam wszystko co bylo w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj zrobiłam i wyszło przepyszne:)dodałam wiórki kokosowe i rodzynki:)rzeczywiście wyszło mokre ale zapewne do następnego dnia odparuje:)Dla mnie idealne na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń

Kochani!

Dziękuję za każdy komentarz.
Na pytanie / wątpliwoścu / sugestie postaram się odpisać jak najszybciej mogę :)

UWAGA !!!
JEDNOCZEŚNIE BARDZO WAS PROSZĘ O NIESPAMOWANIE !!! JEŚLI ZOSTAWIACIE KOMENTARZ TO AUTOMATYCZNIE MOGĘ POPRZEZ NIEGO WEJŚĆ NA WASZĄ STRONĘ/BLOGA. DODATKOWE LINKI SĄ ZBĘDNE. SPAMY, JAK I WPISY Z WULGARYZMAMI, NIE BĘDĄ TU PUBLIKOWANE!! CAŁA RESZTA OWSZEM :)


Ściskam mocno !
Lumpexoholiczka


Instagram

Obserwatorzy

Facebook